Hoe kies jij jouw toekomst?

Tegenwoordig gaan Nederlandse studenten vaker naar het buitenland voor een tussenjaar of studie. Sommige studenten weten al hun hele leven wat ze later willen worden, maar de meerderheid moet dat nog ontdekken. Overweeg jij om naar het buitenland te gaan? Wil je een nieuwe taal, cultuur en land ontdekken, maar heb je geen idee wat bij jou past? Dan zijn hieronder wat tips voor jou!

1.  Praten

Praten klinkt zo simpel, maar wanneer je een duidelijk beeld van jezelf wil schetsen kan het een uitdaging zijn. Schakel je ouders, vrienden en kennissen in om over een keuze in het buitenland te praten. Stel veel vragen over wat zij goed en minder goed bij jou vinden passen. Meestal geven zij een heel ander antwoord dan dat jij zou denken in het begin. Super handig voor als je twijfelt!

 

2. Test jezelf

Als je er echt niet uitkomt is het handig om jezelf te testen. Er bestaan op het internet voldoende testen om erachter te komen in welke richting je moet zoeken. Zorg er wel voor dat je je keuze niet alleen op de resultaten van testen baseert. Je moet er natuurlijk ook zelf achter staan!

 

3. Schrijf het op

Twijfelen is helemaal niet erg. Beslissingen maken over je toekomst is moeilijk en daar mag best bij getwijfeld worden. Het kan helpen om je twijfels op te schrijven, zodat je een duidelijk beeld hebt van je twijfels en ermee aan de slag kan. Gebruik hiervoor pen en papier in plaats van je laptop, omdat je hierbij je gedachtegang vertraagd!

 

4. Kosten

Ondanks dat het studeren in het buitenland heel veel voordelen heeft, zit er wel een prijskaartje aan verbonden. Misschien kunnen je ouders je financieel ondersteunen, maar er zijn ook andere manieren om het te kunnen betalen. Zo zijn er verschillende beurzen of kan je geld lenen. Daarnaast kan je ook werken in het buitenland. Houd er rekening mee dat als je bijvoorbeeld een beurs wil aanvragen, ze een begroting willen zien.