Medicijnen studeren in het buitenland

Het is droom van veel ambitieuze studenten: arts worden! Helaas kan het erg lastig zijn om aan een studie geneeskunde te beginnen, door de vaak pittige toelatingseisen en de zenuwslopende lotingen. Het kan best zo zijn dat jij met een mooi VWO diploma prima in staat bent een medische studie te volgen, maar alsnog wordt uitgeloot voor de studie van je dromen. Wat veel studenten echter niet weten, is dat je een medische studie ook in het buitenland kunt volgen! 

 

Riga Stradins University 

Zo kun je bij Riga Stradins University in Letland verschillende medische opleidingen zoals geneeskunde, tandheelkunde, verpleegkunde of fysiotherapie volgen. De universiteit Riga Stradins bestaat al meer dan 60 jaar en is één van de beste medische onderwijsinstellingen in Oost-Europa. Naast dat het een zeer goede universiteit is, heb je bij Riga Stradins ook het voordeel dat er géén lotingen nodig zijn en je ook niet aan zeer hoge toelatingseisen hoeft te voldoen. Wanneer je een diploma hebt van het VWO of het secundair onderwijs (België) en je Engels op redelijk niveau is (B2 volgens het Europees Referentiekader), kun jij al terecht bij een medische studie van Riga Stradins.

Wanneer jij dus graag een medische studie wilt volgen én de ambitie hebt om naar het buitenland te gaan, is bijvoorbeeld geneeskunde aan Riga Stradins een prima keuze! Riga is namelijk ook een hele leuk stad in Letland en het economische, culturele en politieke centrum van het land. Er zal hier dus genoeg te beleven zijn voor je! Een fijne bijkomstigheid is ook dat de levenskosten in Letland erg laag zijn. Zo kun je voor €250 per maand vaak al een woning huren en ook de kosten van boodschappen en het openbaar vervoer zijn heel laag. Zo houd je genoeg geld over om naast je studie ook nog leuke dingen te doen en Letland te verkennen.


Naast de lage levenskosten en gemakkelijke toelating tot de universiteit zijn er nog meer voordelen aan Riga Stradins University. Zo is er namelijk heel veel oefengelegenheid voor studenten. In het universiteitsgebouw zelf zijn er verschillende oefenlokalen en de universiteit werkt daarnaast samen met omliggende ziekenhuizen, zodat studenten ook daar kunnen oefenen. Er zijn bijvoorbeeld veel oefenpoppen voor tandheelkunde studenten: in Nederland is er per 20 studenten vaak één oefenpop beschikbaar, terwijl dit op Riga Stradins één pop per twee (!) studenten is. Zo kun je veel meer oefenen en het meeste uit jouw opleiding halen. Daarnaast wordt er vanaf het derde leerjaar ook veel praktijkervaring opgedaan met echte studenten. 

Andere universiteiten 

Naast Riga Stradins zijn er ook nog een boel andere universiteiten in het buitenland die medische studies aanbieden. Zo kun je voor bijvoorbeeld verpleegkunde, fysiotherapie of medicijnen ook naar de Izmir University in Turkije. Deze universiteit heeft zelfs connecties met de Universiteit van Groningen, dus je krijgt gegarandeerd een opleiding op het hoogste niveau. Ook aan de James Cook University in Australië is er een ruime keuze aan medische opleidingen. Voorbeelden hiervan zijn mondheelkunde, medicijnen, verloskunde en farmacie. Hoe gaaf is het om jouw droomstudie te volgen aan de andere kant van de wereld?!

Wil jij graag een medische opleiding volgen en graag naar het buitenland? Wil jij je graag zonder stress aanmelden bij een opleiding zonder hoge toelatingseisen of lotingen? Grijp dan nu je kans en neem contact op met één van onze studieadviseurs en kom alles te weten over medische studies in het buitenland! Naast de drie universiteiten die in dit artikel genoemd worden zijn er namelijk nog veel meer onderwijsinstellingen die dergelijke studies aanbieden, op allerlei locaties over de hele wereld.