Vliegtips voor lange vluchten

Ga jij een reis maken naar een ver land, waarvoor je heel wat uren in een vliegtuig moet doorbrengen? Hopelijk heb je dan wat aan deze vliegtips!


1. Goede voorbereiding is het halve werk

Wanneer je je handbagage inpakt, denk dan goed na over wat je daadwerkelijk nodig hebt tijdens het vliegen en leg dit bovenop. Neem jij bijvoorbeeld graag je elektronische opladers mee in je handbagage? Dat is prima, maar die heb je tijdens het vliegen natuurlijk niet nodig en kun je dus onder in je tas kwijt. Dingen die binnen handbereik moeten zijn, zijn bijvoorbeeld kauwgom, een flesje drinken, koptelefoon, slaapmasker en iets wat jij tijdens het vliegen wilt doen. Doe bijvoorbeeld je boek, tijdschrift, ereader of tablet alvast in het vak voor je stoel. Zo hoef je later niet nog helemaal in je handbagage te graaien!


2. Comfort is key

We weten vast allemaal hoe het is om in skinny jeans rond te lopen, en hoe dat kan knellen als je een lange tijd moet zitten. Niet zo prettig! Wanneer je een lange tijd in het vliegtuig zit, kun je er beter voor kiezen een comfortabele outfit te dragen. Ga bijvoorbeeld voor een joggingbroek en een losvallende trui, neem eventueel nog een dik vest mee als je een koukleum bent. Als je graag met je voeten op je stoel wilt zitten (voor zover je dat comfortabel vindt), neem dan ook dikke sokken mee voor als je je schoenen uit doet! Vergeet ook niet af en toe even het gangpad door te lopen, van te lang achter elkaar zitten word je heel erg stijf.


3. Doe een dutje

Sommige mensen kunnen overal slapen, maar anderen vinden het knap lastig om te slapen tijdens hun vliegreis. Zeker wanneer je een erg lange vlucht hebt, of 's nachts moet vliegen, kan dit erg vervelend zijn. Om toch redelijk comfortabel te kunnen liggen, kun je ervoor kiezen aan het raam te gaan zitten. Zo heb je een plek om je hoofd weg te leggen (bij voorkeur ook nog op een klein (nek)kussen dat je mee hebt genomen), in plaats van tegen een onbekende aan in slaap te vallen. Sluit jezelf een beetje af van de rest van het vliegtuig door een slaapmasker op en oordoppen in te doen. Wil het slapen echt niet lukken, overweeg dan eens om melatonine te nemen! Dit is een lichaamseigen stof die slaperigheid stimuleert.


4. Zorg voor vermaak

Times flies when you're having fun, toch? Zorg daarom dat je genoeg vermaak hebt tijdens je vlucht. Bij sommige vliegmaatschappijen heb je een eigen televisieschermpje en kun je zelf kiezen welke film je op zet. Maar wat nou als geen enkele film je leuk lijkt? Of er alleen algemene schermen zijn met dezelfde film voor iedereen, die jij toevallig al vijf keer hebt gezien? Je kunt natuurlijk gewoon een tablet of laptop meenemen met daar je eigen films en series op! Ook kun je boeken, tijdschriften of een ereader meenemen. Puzzelboekjes met kruiswoordraadsels of sudoku's doen het ook altijd goed. Wanneer je met een groep reist, kun je zelfs samen spelletjes doen!


5. Stay fresh!

En dan bedoelen we zowel van binnen- als buiten uit. Zorg dat je genoeg water drinkt zowel voor als tijdens je vlucht. Door de droge lucht die vaak in vliegtuigen hangt, droog je sneller uit en dit kan resulteren in hoofdpijn. Koop dus (na de douane) een flinke fles water waar je even mee vooruit kunt. De droge lucht zorgt er ook voor dat je huid en lippen vaak droog aan gaan voelen en dat is natuurlijk niet prettig. Neem daarom een lippenbalsem en een tubetje bodylotion mee (niet meer dan 10ml), zo kun je jezelf lekker insmeren en blijft je huid gehydrateerd. Ten slotte is het ook fijn om na sommige vliegtuigmaaltijden je tanden te kunnen poetsen. Dat frisse gevoel is niet alleen fijn voor jou, maar de frisse geur ook voor je medereizigers!