Verschillende schoolsystemen

Wanneer je van plan bent in het buitenland te studeren is het wel belangrijk dat je op het goede niveau gaat zoeken! Stel dat je een high school jaar wilt gaan doen in Engeland of Amerika, dan is het wel belangrijk dat je in het juiste jaar terecht komt. Daarom dit artikel met informatie over het onderwijs in verschillende landen, zodat jij goed voorbereid aan jouw buitenlandse avontuur kunt beginnen!


Nederlands vs. Belgisch schoolsysteem
 

Allereerst de verschillen tussen het Nederlandse en Belgische onderwijs: bij Study-Globe helpen wij namelijk studenten uit zowel Nederland als Belgie. Toch wordt er in veel artikelen verwezen naar vereisten in het Nederlandse onderwijs, maar hier kunnen Belgische studenten dus uitzoeken hoe dat wordt vertaald naar hun niveau!
In zowel Nederland als België gaan kinderen tot 12 jaar naar de basisschool. Vervolgens gaan zij naar het voortgezet/secundair onderwijs. In Nederland wordt je na de eindtoets op de basisschool ingedeeld op niveau en ga je daarin verder tijdens het voortgezet onderwijs (MAVO, HAVO, VWO etc.), al heb je in het eerste jaar nog wel de mogelijkheid om een combinatie te doen en het jaar erna te kiezen. In Belgie begin je het secundair onderwijs met twee jaar middenschool en daarna maak je een keuze tussen Algemeen Secundair Onderwijs, Kunstsecundair Onderwijs, Technisch Secundair Onderwijs en Beroepssecundair onderwijs. Met zowel een ASO en TSO diploma kun je daarna verder studeren aan een universiteit. Na het BSO moeten studenten nog een extra jaar studeren voor zij terecht kunnen bij een hogeschool. Het Engelse schoolsysteem
 

Het Engelse schoolsysteem is dan weer heel anders. Je volgt dan namelijk vanaf dat je 5 jaar en totdat je 16 jaar bent veelal een zelfde opleiding als andere leerlingen, al heb je vanaf je 11e de keuze om een examen te doen om toegelaten te worden op een secundaire grammatica school/lyceum, zoniet dan ga je naar een reguliere middelbare school. Wanneer je de leeftijd van 16 bereikt hebt, kun je ervoor kiezen nog 2 jaar 'the sixth form' te volgen. Hiermee wordt je voorbereid op een universitaire opleiding of hogeschool en kun je vakken kiezen in allerlei verschillende richtingen zodat deze aansluiten op de vervolgopleiding die jij wilt gaan doen.


Het Amerikaanse schoolsysteem
 

In Amerika heet de basisschool elementary school, en hier ga je heen vanaf dat je 6 jaar bent. Elementary school duurt 5 jaar, van first grade tot fifth grade, en daarna ga je naar het bekende high school! Dit wordt vaak opgedeeld in junior high en senior high. High school is vergelijkbaar met de middelbare school in Nederland, alleen wordt er weinig onderscheid gemaakt in de verschillende niveaus. Wanneer je je toch wilt onderscheiden van andere studenten, om bijvoorbeeld op een goede universiteit te komen, heb je vaak wel de mogelijkheid om extra vakken te volgen. Ook hangt de kwaliteit van het onderwijs dat je krijgt af van het district waar je studeert, omdat de scholen zelf de inhoud van hun lessen mogen bepalen. Scholen in verschillende districten, krijgen ook verschillende financieringen en dit resulteert in onderwijs waarvan de kwaliteit erg varieert. Afhankelijk van de scores die je tijdens de middelbare school hebt behaald kun je naar community college (vergelijkbaar met HBO bachelor) of naar een university. Dan zijn er nog verschillen tussen staatsuniversiteiten en universiteiten die in privé-handen zijn (hiervan zijn de opleidingskosten dan ook aanzienlijk hoger).

Wanneer je na jouw middelbare school of bachelor wilt studeren in het buitenland, kun je er vaak wel vanuit gaan dat de bachelors en masters van dezelfde kwaliteit zijn als in Nederland. Om er zeker van te zijn dat je op het goede niveau terecht komt, kun je jouw buitenlandse studie regelen via Study-Globe! Neem contact op met één van onze studieadviseurs.