Ik ga naar Canada, heb ik een visum nodig?

Wanneer je de verre reis naar Canada gaat maken voor een taalcursus of een (gedeeltelijke) studie in het buitenland, kun je maar beter goed voorbereid zijn! Afhankelijk van de duur van je verblijf en wat je plannen zijn heb je wel of geen visum nodig.


Kort verblijf
 

Wanneer je korter dan 6 maanden in Canada wilt verblijven, of je nou gaat studeren of niet, heb je geen écht visum nodig. Je krijgt wel bij aankomst in het land een stempel in je paspoort, dat geldt als toeristenvisum. Vanaf de dag dat jij aankomt in Canada mag je er 180 dagen verblijven zonder andere visa aan te hoeven vragen. Het is wel van belang dat jouw paspoort op de dag van aankomst nog minstens aan jaar geldig is! Let hier goed op en vraag, indien nodig, op tijd een nieuw paspoort aan voor je vertrek. Je kunt er dus voor kiezen enkel een 'toeristenvisum' aan te vragen wanneer je een kortdurende taalcursus of slechts een semester in Canada gaat studeren.


Studentenvisum
 

Wanneer je echter een heel studiejaar of zelfs een complete opleiding in Canada wilt volgen moet je een studentenvisum aanvragen. Om dit visum aan te kunnen vragen moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet studieaanvraag geaccepteerd zijn door de onderwijsinstelling waar je wilt studeren en moet je kunnen bewijzen dat je genoeg vermogen hebt om het schoolgeld en de kosten van je verblijf te kunnen betalen. Daarnaast mag je geen strafblad hebben en na je studieperiode Canada weer verlaten. Wanneer jouw aanvraag is goed gekeurd mag je studeren in Canada! Daarnaast mag je zelfs een bijbaantje zoeken van maximaal 20 uur per week, mocht je dit willen.


Het aanvragen van dit studentenvisum kan online (zorg dan wel dat je al de benodigde documenten duidelijk inscant!), of op papier. Hiervoor kun je een pakket downloaden via deze link. Deze papieren vul je in en voeg je bij de benodigde documenten (zoals kopieën van de acceptatie brief van de school en je paspoort). Dit stuur je op naar de dichtstbijzijnde Canadese ambassade. Ook betaal je een bedrag van ongeveer €100,- voor dit studentenvisum. Op deze website kun je nog meer informatie vinden over het aanvragen van een studentenvisum.

 

Hopelijk ben je met dit artikel voldoende geïnformeerd over de visums die je nodig hebt in Canada. Wil je nog meer weten of heb je nog andere vragen? Neem dan contact met ons op!