Ik ga naar Nieuw-Zeeland, heb ik een visum nodig?

Voor je begint aan jouw reis naar Nieuw-Zeeland is het belangrijk dat je al jouw zaken op een rijtje hebt. Naast vluchten, verzekeringen en accommodatie moet je ook zeker niet vergeten te kijken naar welk visum je nodig hebt! 

 

Toeristenvisum 

Wanneer je korter dan drie maanden naar Nieuw-Zeeland gaat en geen intensieve taalcursus of studie gaat doen, kun je op een gratis toeristenvisum het land binnen. Deze kun je gratis aanvragen en geeft jou daarna toegang om Nieuw-Zeeland binnen te gaan. Je mag hiermee een jaar lang in en uit Nieuw-Zeeland reizen, zolang je er maar niet langer dan drie maanden aan één stuk doorbrengt. Ook mag je met dit visum niet in Nieuw-Zeeland werken of studeren. Het is wel belangrijk dat je paspoort na vertrek uit het land nog minstens een maand geldig is, je genoeg financiële middelen hebt en in het bezit bent van een retourticket of een ticket naar een volgende bestemming. 


Working Holiday visum
 

Wanneer je langer dan drie maanden in Nieuw-Zeeland wilt blijven en ook wilt werken op deze bestemming, kun je gaan voor een Working Holiday Visa. Deze is vergelijkbaar met het gelijknamige visum voor Australië en ook de voorwaarden zijn redelijk gelijk:

  • Je moet tussen de 18 en 30 jaar oud zijn
  • Je moet een Nederlandse/Belgische nationaliteit hebben
  • Je paspoort moet gedurende je gehele verblijf geldig zijn
  • En ook nog drie maanden tot na je vertrek uit Nieuw-Zeeland
  • Je moet over minstens €2600,- aan reisgeld beschikken
  • Je mag maximaal 6 maanden voor dezelfde werkgever werken
  • Je voldoet aan de gestelde gezondheidseisen en hebt een goede medische verzekering


Vooral de laatste regel is erg belangrijk voor de Nieuw-Zeelandse wetgeving, gezien zij erg gefocust zijn op gezondheid en het milieu! Naast dat je zelf gezond moet zijn, mag je ook geen etenswaren, drinken, of grondstoffen mee het land meenemen. Vaak controleren ze op het vliegveld zelfs jouw ingepakte schoenen op zand of andere overblijfselen. Zorg dus dat deze schoon zijn en stop ze voor het gemak bovenin je tas. Een Working Holiday Visum kun je aanvragen voor ongeveer €125,-. Met dit Working Holiday Visa kun je ook cursussen volgen die niet langer duren dan 3 of 6 maanden.

Studentenvisum 

Je kunt echter ook een studievisum aanvragen, hierbij mag je namelijk ook (maximaal 20 uur per week) werken naast je studie. Wanneer je deze aan wilt vragen, moet je een geldig inschrijfbewijs hebben van de Nieuw-Zeelandse onderwijsinstelling waar jij heen wilt. Daarna kun je jouw studievisum gemakkelijk online aanvragen voor ongeveer €160,-. Houd er wel rekening mee dat internationale studenten in Nieuw-Zeeland in het bezit moeten zijn van een goede zorgverzekering, zorg er dus voor dat je goed aanvullend verzekerd bent voor bijvoorbeeld ziekenhuisopnames en ongevallen (met werelddekking).

Heb je nog vragen over welk visa je aan moet vragen kun je zelf kijken op deze website, of neem contact op met één van onze reisadviseurs.