CILS/CELI


Het CILS (Certificazione di Italiano come Lingua Straniera) en CELI (Certificato di Conoscenza della Lingua Italiana) zijn beide Italiaanse taalexamens waarmee je jouw Italiaanse niveau vast kunt stellen. Er zit niet veel verschil in de beide taalexamens, behalve dat ze door verschillende universiteiten zijn opgesteld. Wel zijn beide taalexamens geaccrediteerd door het Italiaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, en ontvang je dus een officieel certificaat na jouw examen. Dit is geldig in heel Italië en kan handig zijn wanneer je wilt werken of studeren in dit land. Natuurlijk kun je ook gewoon een CILS of CELI examen doen wanneer je na jouw Italiaanse taalcursus je niveau wilt vastleggen!

StudioItalia Rome

CILS/CELI in Bologna

ALCE Bologna

Accademia Italiana

Accademia Italiana

 

 

Hoewel de levels van beide examens onderverdeeld kunnen worden in zes levels die gelijk staan aan die van het Europees Referentiekader (A1 t/m C2), worden er vaak andere benamingen gebruikt voor de levels die het meest voorkomen onder de CILS en CELI examenkandidaten.  

 

CILS niveaus en examens

Bij het CILS examen is dit de volgende verdeling:

- CILS Uno (B1): Je kent de basis van de Italiaanse taal en kunt je dus gemakkelijk redden in dagelijkse situaties in het Italiaans. Voor dit niveau doe je een drie uur durend examen over de vier aspecten van het leren van een taal (spreken, lezen, schrijven en luisteren).

- CILS Due (B2): Naast je kunnen redden in dagelijkse situaties, kun je je ook redelijk verstaanbaar maken in (in)formele gesprekken. Met dit niveau kun je soms al instromen bij een Italiaanse hogeschool. Voor dit niveau doe je een vier uur durend examen.

- CILS Tre (C1): Met dit niveau kun je zelfverzekerd Italiaans spreken en je ook staande houden in moeilijkere conversaties. Voor dit niveau leg je een examen af van maar liefst vijf uur, in het spreken, schrijven, luisteren en lezen in het Italiaans.

- CILS quattro (C2): Dit hoogste niveau betekent dat je bijna zo goed Italiaans spreekt als een native speaker en dus geen enkele moeite hebt met het volgen van conversaties. Dit examen duurt 5,5 uur.

 

 

CELI niveaus en examens

Het CELI examen is weer iets anders verdeeld, maar komt ook wel overeen met de niveaus van het Europees Referentiekader:

- CELI 1(A2): Je hebt beperkte/bijna geen kennis van de Italiaanse grammatica, maar kunt wel korte gesprekken voeren in standaard situaties. Het examen bestaat uit de onderdelen lezen, luisteren, schrijven en spreken.

- CELI2 (B1): Je kent de basis van de Italiaanse taal en kunt je dus gemakkelijk redden in dagelijkse situaties in het Italiaans. Ook dit examen bestaat uit die vier onderdelen.

- CELI 3 (B2): Naast je kunnen redden in dagelijkse situaties, kun je je ook redelijk verstaanbaar maken in (in)formele gesprekken. Naast de vier standaard onderdelen (lezen, luisteren, schrijven en spreken) is er ook een gedeelte linguïstische competentie.

- CELI 4 (C1): Je communiceert op een zelfverzekerde manier en kunt ook moeilijke conversaties volgen. Ook dit taalexamen bestaat uit vijf onderdelen, waaronder weer linguïstische competentie.

- CELI 5 (C2): Je kunt alle situaties aan en de Italiaanse taal is vrijwel je moedertaal. Het examen bestaat uit de onderdelen lezen, luisteren, schrijven, spreken en linguïstische competentie.

 

Ook de CILS en CELI examens vinden plaats op vaste datums en moet je vaak 1 of 2 maanden vantevoren al boeken. Bij Study-Globe hebben we verschillende Italiaanse taalscholen die jou voorbereiden op dit Italiaanse examen, het beste kun je zo'n examencursus volgen vlak voor de examendatum! Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of kijk zelf alvast hieronder naar de taalscholen die een examencursus Italiaans aanbieden.